CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, May 29, 2008

O velocipedu

Kaj je velociped?

Velociped je starodobno kolo, značilno za 19.stoletje, z velikim sprednjim in majhnim zadnjim kolesom ter pedali nameščenimi neposredno na sprednje kolo.

V preteklosti so za velocipede, katerih prednje kolo je lahko doseglo celo višino odraslega moškega, skovali šaljivo ime 'boneshaker' (kostotresci op.p.) Takšno poimenovanje se je koles prijelo, ker so bila kolesa do Dunlopovega izuma pnevmatike leta 1888 narejena iz trde gume, zato je bila vožnja z njimi precej groba in je avanturistom na kolesu pretresla vse kosti.

Kako se usedeš na tako visoko kolo?
Če se sprašujete, kako sesti na kolo, ki ima sedež nekaj več kot meter in pol nad tlemi, tehnika res ni najbolj enostavna, a v teoriji gre tako: z eno nogo se je potrebno opreti na stopalko ('tačko') nad zadnjim kolesom, z drugo nogo pa poganjati kot da bi vozil skiro; nato se odrineš od tal in zavihtiš na sedež. S kolesa prideš z odskokom nazaj.

Za avanturiste in zabave željne
Učiti se velociped je zabavna izkušnja. Že samo zlesti na kolo je prvovrsten podvig, da ne govorimo o vznemirljivem občutku, ki voznika preplavi med vožnjo, ali nenavadnem sestopu s kolesa. Vendar z malo vaje ne traja dolgo, da osvojite način, kako sesti na kolo in se prepustiti svojevrstnemu užitku v vožnji.

0 comments: